۱۳۸۹ مرداد ۲۸, پنجشنبه

تقدیر از دوچهره ممتاز مناطق مرکزی !


درچهارمین روز از جشنواره راه ابریشم دریک محفل فرهنگی از صفدر توکلی هنرمند وجواد خاوری محقق وپژوهشگربا حضور والی بامیان وتعدادی ا زفرهنگیان بامیان در تالار میراث های فرهنگی فدرانی به عمل آمد .
صفدر توکلی هنر مند محلی که بیش از نیم قرن عمر خودرا صرف احیاء فرهنگ محلی مناطق مرکزی نموده به گوشه از خاطرات خویش در طول دوران که وی با دمبوره سرو کار داشت اشاره نموده گفت : درطول 43 سال که من به عنوان کارمند رسمی در وزارت اطلاعات فرهنگ اجرای وظیفه نموده ام بیش از 500 آهنگ تلویزونی و راد یوی ثبت ودر آرشیف رادیو تلویزون ملی موجود می باشد . وی درطول زندگی هنری خویش به مشکلات اشاره کرده که گاهی این مشکلات تا سرحدی حکم مرتد وتفکیر بودن وی در جامعه آن روز تبلیغ شده بود ولی به گفته وی هیچگاهی دربرابر مشکلات و چالش های که وی را تا سرحد مرگ تهدید می کرده است سرتسلیم فرو نیاورده وتنها رمز موقعیت وبقا خود وهنر محلی دمبوره را در گیرو مقاومت وپشت کار خویش دانسته میگوید . امروز خوش حالم که از من وامثال من قدرانی صورت می گیرد البته قدرانی نه ازمن بلکه قدرانی از ارزشهای فرهنگی مردم ما در حقیقت صورت می گیرد. صفدر توکلی سلطان موسیقی محلی هزاره گی علاوه به نواختن دمبوره به سرائیدن اشعار هزاره گی مهارت کامل داشته که مجموع سروده های وی عنقریب در قالب یک کتاب به چاب برسد . صفدر توکلی شاگردان زیادی را تاحال توانسته تربیت وبه جامعه تقدیم نماید . از جمله شاگردان صفدر توکلی می توان از هنر مند ان چون امان یوسفی و همایون لعلی نام برد : با توسعه و انکشاف جامعه ومردم وهم چنان حضور جوانان با استعداد درعرصه موسیقی محلی ، به دمبوره دیگر هرکز به عنوان یک آله موسیقی که هنوز عده آن را غنا می پندارد نگریسته نشده بلکه به عنوان نماد از فرهنگ وارزشهای فرهنگی برخورد صورت گیرد و مطمیناً دیگر دمبوره با آن صدای شرین وگیرایش به طاق فراموشی سپرده نخواهد شد بلکه به ارزش واهیمت ان بیش از هرزمانی دیگری توجه صورت خواهد گرفت .
ابراهیم اکبری رئیس اطلاعات وفرهنگ بامیان ازسخرانان دیگر این محفل درسخنرانی کوتاه که داشت . برعلاوه قدرانی از فرهیخته گان مناطق مرکزی به گوشه از مشکلات و چالش ها که درکذشته دربرابر هنرمندان و جود داشت پرداخته وی عدم رشد فرهنگی و برداشت سنتی وجاهلانه آن زمان را از عوامل عمده برشمرده گفت : درسال 1358 آلات موسیقی مدرن به حکم تکفیر درجلوی مسجد کهنه بازار کهنه ولسوالی یکاولنگ به آتش کشیده شد . وهم چنان پشگامان موسیقی محلی برای زنده نگهداشتن هنر دمبوره وارزشهای فرهنگی مردم وجامه شان جانهای شرین شان را ازدست داده که از آن جمله سرور سرخوش ، هنر مند بلند آوازه و عبدالحکیم برادرزاده صفدر توکلی را میتوان نامبرد .
جوادی خاوری محقق و پژوهشگر که از وی کتاب های متعددی چون پشت کوه قاف ، امثال وحکم مردم هزاره ، دوبیتی های عامیانه هزاره گی ، قصه های هزاره های افغانستان ، گل سرخ دل افگار ، گزیده ادبیات معاصر شماره 42 به چاب رسیده است . ضمن قدرانی از فراهم ساختن چنین زمینه ای قدرانی از خودش را قدردانی از فرهنگ بومی مردم هزاره دانسته گفت : وقتیکه ما به فرهنگ وداشته های فرهنگی خویش احترام میگداریم در حقیقت به خودمان احترام گذاشته ایم . واز سوی موجودیت وحضور هر قوم ترکیبی است از فرهنگ و وجود فزیکی شان . جواد خاوری دربخش از صحبت هایش به وضعیت جامعه مدرن امروزی اشاره نموده گفت : درگذشته ها هرقوم مزین بود به فرهنگهای خودی ، دنیا مدرن تلاش نمود که فرهنک واحدی را به عنوان یک مدل جایگزین فرهنگهای بومی بسازد تا ازآنطریق بتواند همه اقوام وارزشهای فرهنگی آنها را درگیرو خود داشته باشد ولی حالا به این نتیجه رسیده اند که پیامد چنین کاری فراهم ساختن یک زندگی خشک ویک نواخت می باشد . وازرش فرهنگ بومی درجامعه مدرن امروز بیش از هرزمانی دیگردرک شده است .
جواد خاوری پانزده سال است که درمورد احیاء ارزشهای فرهنگی هزاره های به کار پژوهش وتحقیق پرداخته ولی کارهای که تاحال به تنهای انجام داده به گفته خودش هیچگاهی جواب گوی ذخایر عمده ی ارزشهای فرهنگی نمی باشد .
والی بامیان قدردانی از افراد واشخاص فرهنگی را درحیات شان یک حرکت مثبت وماندگار خوانده وتاکید داشت این حرکت بعنوان یک حرکت مثبت دربین جامعه نهادینه گردیده وتبدیل به یک فرهنگ گردد. حبیبه سرابی والی بامیان حفظ ارزشهای فرهنگی دریک جامعه را از مکلفیت ها ومسولیت های حکومت ها خوانده وبیان داشت تیم که درین راستا کار می کند تاحال قدم های ارزنده را برداشته امیدورام که بیش از هر زمانی دیگر درمورد احیاء وارزشهای فرهنگی بومی جامعه ومردم ما گام های بلندی برداشته شود .

هیچ نظری موجود نیست: